9 Ekim 2014 Perşembe

Dededen Toruna: Paşa Dondurma!

Mesleğine aşık olan Altan Akkoç, 9 yaşından beri dondurmacılıkla uğraşıyor. 5 kuşaktır dondurma yapan ailenin üyesi Altan Bey, dondurmayı, dondurmacılığı ve de Paşa Dondurma'yı anlattı.

Kendinizden bahseder misiniz?

Ben Altan Akkoç. 5 kuşaktır devam eden dede mesleğini yapıyorum. 5. kuşağım ve işimi büyük bir aşkla yapıyorum. Bulunduğum yerde çok kısa sürede nam yapmışımdır. Müşterilerimin övgülerine her zaman layık olmaya çalışmışımdır. Kaliteden hiçbir zaman ödün vermemişimdir. Doğal, herkesin İtalyan usulü diye bildiği, ama ben tam tersini söylüyorum, Rumeli Türkleri usulüne göre dondurma yapmaktayım.
7 yaşımdan beri, yani kendimi bildim bileli bu sektörün içindeyim. Üretime 9 yaşında başladım ve 9 yaşından beri üretim yapabiliyorum. Şu an 43 yaşındayım. 34 yıllık ustalık geçmişim var. 34 yıllık bir tecrübe, meslek hayatında ciddi bir öneme sahip. Öğrencilik dönemimde her yaz tatilimi dükkanda babama yardım ederek geçirdim. Hem imalatta, hem tezgahta sürekli bu mesleğin içinde oldum. Çorlu’da ailemiz, dondurma müdavimi olarak bilinir. 20’li yaşlarımda İzmir’de üniversitede okurken Karşıyaka’da Roma Dondurma adlı küçük, öğrenci işi bir yer açtım. Öğrencilik yıllarımda orada bir sezon boyunca çalıştıktan sonra 92 senesinde Edremit Akçay’da Roma Dondurma’yı açtım. Edremit Akçay’da Roma Dondurma, 95 yılından itibaren bölgede çok ün yapmış, kabul görmüş bir marka haline geldi. O süreçte, 17 yıl boyunca, orada hem meslektaşlarımdan, hem bölgeye turistik olarak gelenlerden, hem de orada yaşayanlardan mesleki yönde çok güzel sözler duydum, takdir topladım. Ben de onlara layık olacak bir şekilde 17 yıl hizmet ettim. Ancak ramazan ayının yaz sezonuna denk geldiği ve bu durum sezonun yüzde 50’sini ciddi anlamda yaralayacağı için 2009 senesinde, Eylül ayında Akçay’daki dükkanı kapatma kararı aldık. 2009’da kapatma kararı almadan önce kendi memleketim olan Çorlu’da, 2007’de Paşa Dondurma adı altında yeni bir işletme kurduk. Kurmuş olduğumuz işletme hızlı bir şekilde hak ettiği yere ulaştı. 2009’da sezonla ilgili kaygılarımızdan dolayı, 60 günlük sezon 30 güne düşeceğini hesaplayarak Akçay’daki işletmemizi de, o dönemde açmış olduğumuz Ören’deki şubemizi de kapattık. Paşa Dondurma, Saray’da ve Çorlu’da hizmet vermeye devam etmektedir.

Paşa Dondurma’yı anlatır mısınız?

Paşa Dondurma 2007 yılında Çorlu’da kuruldu. O zamandan beri Çorlu’da isim yapmaya ve hizmet vermeye devam ediyoruz. Paşa Dondurma olarak çok hızlı bir şekilde markalaştık. Olduğumuz yerde bir markayız, dondurma markasıyız. O yüzden bize olumlu geri dönüş yapan müşterilerimize, bizi yücelten müşterilerimize çok teşekkür ediyoruz. 5 kuşaktır dondurmacılık yapıyoruz, dolayısıyla 5 kuşağın vermiş olduğu doğal bir tecrübemiz var. Şu anda piyasada kullanılan birçok malzeme bizim mesleğimizi o kadar kolaylaştırıyor ki. Ama biz o malzemeler daha yokken, dedelerimizden ve babalarımızdan birçok şey öğrendik. O yüzden o malzemeleri kullanmıyoruz ve dedelerimizin tariflerini uygulayabildiğimiz için biz çok doğalız diyoruz. Bunun da bize dönüşünü çok şükür görüyoruz. Her geçen gün müşterilerimizden gelen olumlu tepkiler ve övgüler artmakta. Ben Çorlu’da olmama rağmen...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder